SICAKLAR İSHALİ TETİKLİYOR

.......


Haber Kategorisi : Sağlık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 25 Haziran 2016 03:00
Okunma Sayısı : 4565
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


SICAKLAR İSHALİ TETİKLİYOR

    Çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olan ishal, yaz aylarında kendini daha çok gösteriyor. İshali önlemede önemli bir korunma şekli olmasa da Rota virüsü aşısı yaptırmak gerekebilir.
    Atasam Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayşe Güroğlu, çocuk sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru olmaya devam eden ishal hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İshalin sindirim sistemine giren virüslerin yol açtığı bir tür hastalık olduğunu kaydeden Güroğlu, “ İshalde  çocuğun sıvı kaybını karşılamak çok önemlidir. Eğer  ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız  ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer  yemek istiyorsa  barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz  şeftali  elma  patates  ekmek  pirinç  yoğurt gibi gıdalar verebilirsiniz. Eğer hasta anne sütü alan bir bebekse  emmeyi sürdürmekte fayda vardır  böylece ishali daha kolay atlatacaktır” diye konuştu.

    Çocukların su kaybından yetişkinlere oranla çok daha fazla etkilenmekte ve susuzluğun karşılanmadığı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirten Dr.Ayşe Güroğlu, “İshalin çocuklarda ölüme bile varan ciddi sorunlara neden olması ani su ve tuz kabına bağlıdır. Çocukların bünyesi, su kaybını yetişkinlere göre daha az tolere edebilir ve suya karşı yetişkinlere göre daha hassastırlar. Sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması, mikropların daha kolay üreyebilmesi, terleme ile birlikte vücuttan ani tuz kaybı yaşanması yazın ishal vakalarında artışa neden olmaktadır. Bu nedenlere, hijyen koşullarının yetersizliği, atık suların içme veya temizlik sularına karışması da eklenince durum daha da ciddileşebilmektedir” dedi.
    İshale karşı alınabilecek önlemlerden bahseden Atasam Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayşe Güroğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “ Çocuğunuz ishal ise, içebildiği kadar, az az, sık sık su verilmesi su kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Vücudunun ihtiyacından fazla su vermek de çocuğun sağlığına zarar verebilir. Aşırı su verilmesi çocuğun midesinin bulanmasına ve kusmasına neden olabilir. Kusma ile mideden su ve tuz kaybı yaşanabilir. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır”.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş