SAMSUN TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇİFTÇİLERE CEVİZ FİDANI DAĞITIMI YAPTI


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 16 Aralık 2023 20:19
Okunma Sayısı : 885
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

SAMSUN TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇİFTÇİLERE CEVİZ FİDANI DAĞITIMI YAPTI

       Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında 14.02.2023 tarihinde imzalanan protokole istinaden ‘Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi’ uygulamaya konmuştur. Uygulanan Proje ile buğday verim değerleri düşük olan ve rakım, yağış ve iklim istekleri yönü ile ekonomik olarak ceviz üretimi yapılabilecek, şehir merkezlerine uzak alanlarda, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan bu üreticilere daha kazançlı alternatif üretim olarak ceviz yetiştiriciliğini teşvik etmek, üreticinin gelir ve kazancını artırmak amaçlanmıştır.

Proje kapsamında 14.12.2023 tarihinde İl Müdürlüğü yerleşkesinde üreticilere ceviz fidanı dağıtımı yapılmıştır. Fidan dağıtımı öncesi konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “ İlimizde 16.284 dekar alanda ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Samsun ili tüm ilçelerinde ceviz tarımına uygun alanları bulunan küçük aile işletmelerinde; en az 5 'er dekar alanda olmak şartıyla toplam 250 dekar alanda 5000 adet ceviz fidanı ve sulama sistemi verilerek modern sulamalı ceviz bahçesi tesisi kurulacaktır.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından %80 i desteklenen Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi- Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile 19 Mayıs, Alaçam, Asarcık, İlkadım, Kavak, Ladik, Vezirköprü, Canik, Yakakent, Havza İlçelerinde (10 İlçe) 50 üreticiye 5’er dekar olmak üzere toplam 250 dekar ceviz bahçesi tesisi gerçekleştirilecektir. 5.000 adet ceviz fidanı, 50 adet 10 tonluk sulama tankı, 5.000 metre ana boru, 40.000 metre deliksiz sulama borusu, 40.000 metre damla sulama borusu ve teslim edilmiştir.

Kurulacak ceviz bahçeleri; fidanların dikiminden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelimizce izleme, takip ve üreticiler ile birebir eğitim çalışmaları sürdürülecektir. Doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olacak, bölge üreticisine ek gelir kaynağı olacaktır. İlimiz ceviz yetiştiriciliğine ek katkı sağlanacaktır.

Cevizde en önemli konulardan biri nerede hangi çeşidin ekileceğidir. Burada karar verme aşamasında çiftçimize, İl/İlçe Müdürlüklerimizdeki konu uzmanı personele danışmasını öneriyoruz. Projede emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyor, bu fidanların meyvelerini de yiyeceğimiz temennisiyle çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olsun diyorum.” şeklinde konuştu.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş