SAMSUN DA TARIM HAYVANCILIK VE TEKNOLOJİ FUARI AÇILDI

...........


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 26 Eylül 2019 03:00
Okunma Sayısı : 1788
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



5. Samsun Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

Geleneksel hale gelen ‘Samsun Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nın 5.’sinin açılışı;dün, 25 Eylül 2019 Çarşamba öğlen saatlerinde TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki yoğun katılımla gerçekleşti.

Açılışta Samsun Valisi Osman KAYMAK, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR, Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığı Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Ergün DİNÇ, OMU Rektörü Sait BİLGİÇ, Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekilimiz Bayram AY, çeşitli Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, İlçe Tarım Müdürleri, Oda ve Birlik Başkanları, Akademisyenler, Basın Mensupları ile yoğun bir Vatandaş katılımı gözlendi.




    Ziyaretçi ve katılımcılarına; üretimde ihtiyaç duyulan hammadde, yeni teknoloji, donanım ve sistemlerdeki yenilikleri aynı çatı altında bulabilmek, yerli ve yabancı yatırımcılarla iş bağlantıları kurabilmek, farklı ürün ve teknolojileri fiyat avantajları ile edinebilme, Bölgenin ve Samsun’un önemli tarımsal avantajlarını inceleme, fırsatları detaylı analiz ederek sektördeki gelişmeleri ve beklentileri yakından takip edebilme gibi pek çok fırsatı bir arada sunmakta olan ‘Samsun Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 2019’, aynı zamanda OMÜ Ziraat Fakültesi, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve ilgili diğer kuruluşların işbirliği ile çiftçilerimize yeni vizyon kazandıracak konu ve en yetkin konuşmacılarla bu yıl da tarımın çeşitli alanlarına yönelik konferans ve seminerlerle bilgilendirme misyonuna devam edecektir.



       Fuarda geleneksel haline gelen Tarım ve İnsan Konulu Fotoğraf Sergiside dün itibarıyla açılmıştır. Tarımın istikrarlı olarak kamuoyu gündeminde yer almasını sağlamak suretiyle farkındalık yaratmak ve tarımın insanla olan tarihsel ve kültürel bağının ebedileştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla; Bakanlığımız tarafından değişik kategorilerde geleneksel olarak düzenlenmekte olan “Tarım ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması”nın geçen yılki ayağında ödüle ve sergilenmeye layık görülen fotoğraflar da yine Fuar süresince sergilenerek meraklılarıyla buluşacaktır



        Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, “Dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerle, ülkemizin dört bir tarafından da birbirinden değerli firmalarının temsilcileriyle arz ve talebi Samsun’da buluşturuyoruz. Bu yıl Cezayir, Irak, Lübnan, Umman ve Sudan’dan misafirlerimiz var. Türkiye’nin pek çok şehirlerindeki fuarcılık etkinliklerini yakından takip ediyorum ama Samsun pek çok şehirden ön plana çıkmış durumda. Fuarda bu seneki onur konuğumuz Vezirköprü” dedi.



      Fuarın onur konuğu olan Vezirköprü ilçesi Belediye Başkanı İbrahim Sadık EDİS de, “Keneviri mutlaka öne çıkaracağız. Geçtiğimiz Cuma günü Sayın Valimiz ve protokol üyeleri tarafından Vezirköprü’de kenevir sökümü hasadını gerçekleştirdik. Yerinde üretim, yerinde istihdam, yerinde imalat diyoruz. Ekonomiye katkıyı da buradan yapacağız. Tescillenmiş tohumlarımızla birlikte tohum çoğaltma dönemine devam ediyoruz. 2020 ve 2021’de de tohum çoğaltma sürecimiz devam edecek. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kısa sürede dünyaya pazarlamak istiyoruz.” diye konuştu.
Ardından söz alarak Samsun’un tarımsal potansiyel açısından Türkiye’de ön sıralarda olduğunu ifade eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekilimiz Bayram AY ise; “Nüfusumuzun yüzde 40’ı tarımla ilgilenmektedir. Samsun coğrafi anlamda Karadeniz Bölgesi’nde çay hariç tarımsal tüm ürünler yetiştirmektedir. Samsun, Karadeniz’in tarımsal anlamda Türkiye’ye açılan kapısıdır” dedi.




        Konuşmaların ardından Samsun Valisi Osman KAYMAK ve protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilmesinin ardından stantların ziyaret edildiği Fuar’da, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrısıyla ekim alanları artırılan ve başta onur konuğu Vezirköprü İlçemiz olmak üzere Samsun'un da en önemli üretici il konumunda bulunduğu Kenevir bitkisinin ön plana çıkarıldığı gözlendi.

Aynı gün düzenlenen Panelle, Kenevir Yetiştiriciliği ve Kenevirin Kullanıldığı Alanlar hakkında katılımcıların bilgilendirildiği Fuar,TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. organizasyonuna ilaveten; Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Birliği, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR), Ondokuzmayıs Üniversitesi ve KOSGEB’in destekleri ve iş birlikleri ile hazırlandı.

Toplamda 50.000 m2’lik bir alanda düzenlenmekte olan ve sadece geçen sene(2018) 107 katılımcı firma ile 50 bin 715 ziyaretçiyi ağırlamış olan Samsun Tarım Fuarı, Samsun’un yanı sıra Ordu'dan Erzurum'a, Sinop'tan Tekirdağ'a pek çok kentten çiftçiler ve sektör temsilcileri verimli görüşmeler ve iş bağlantıları kurma imkânı sundu. Yanı sıra 10 ülkeden yaklaşık 120 kişilik alım heyetinin geldiği fuarda ihracata yönelik bağlantı ve anlaşmalar da sağlandı.

Bütün bu avantajların sunulduğu ve girişin ücretsiz olduğu 5. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı; 26 - 28 Eylül 2019 tarihlerinde 10.00 - 20.00 saatleri arasında, son gün 29 Eylül 2019 günü ise 10.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş