KARABOĞAZ GÖLÜ VE ÇEVRESİ KUŞ CENNETİNE KATILDI


Haber Kategorisi : Alaçam Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 07 Eylül 2021 12:41
Okunma Sayısı : 1643
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

      Kızılırmak Deltasının Bafra ve Ondokuz Mayıs ilçelerini kapsayan kısmı 1998 yılında Kuş Cenneti olarak ilan edilmişti. Kızılırmak Deltasının Alaçam ilçe sınırları içinde olan Karaboğaz gölü ve çevresi dışındaki alanlar avcılığın yasak olduğu alanlar olmuştu. Karaboğaz gölü ve çevresinin de kuş cenneti kapsamına alınmasıyla birlikte bu alan da da kara avcılığı yasağı kapsamına girmiştir.

KARABOĞAZ GÖLÜ

    Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Karaboğaz Gölü'nün çevresinde sazlık ve bataklık alanlarda çok sayıda kuş türü yaşamaktadır. Değişik mevsimlerde göçmen kuşlarında uğrak yeri konumundadır.

Kızılırmak Deltasının batısında yer alan Karaboğaz Gölü’nün çevresindeki sazlık ve bataklık alanlarla sulak alan ekosistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Flora ve fauna zenginliği yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.

Karaboğaz Gölü, Dünya’nın gözbebeği Kızılırmak Deltasında çok önemli olan kuş cennetidir. Türkiye’nin, Karadeniz sahilindeki doğal güzelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en önemli sulak alanı olan Karaboğaz Gölü, biyolojik üretim yönünden bol gıda ihtiva eden karakterlerde bir sulak alan ekosistemidir.  

Türkiye’de bulunan 420 kuş türünden, Kızılırmak delta gölünde bugüne kadar 340 kuş türü saptanmış, bu türlerin 140 adeti bu alanda üremelerini gerçekleştirmektedir. Tüm Dünya’da nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden, 15 adeti Karaboğaz Gölü’nde tespit edilmiştir.        

Bafra ovasının ortasından geçen Kızılırmak’ın her iki yakasında çok sayıda göllerde sadece bir tanesi olan Karaboğaz Gölü, sahasında muhteşem doğal güzelliklerin bulunduğu ormanlık alanlar ve subasar ormanları da yer alır. Bafra ilçesinde su ürünleri bakımından oldukça zengin görülen göller, çok büyük ekonomik değere sahiptir. Özellikle kış ve ilkbahar döneminde kuş gözlemciliği için çok uygundur. 

Kaynak; Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş