DOKAP DESTEKLİ SİLAJ STREÇLEME MAKİNELERİ ZİRAAT ODALARINA TESLİM EDİLDİ

DOKAP Destekli Silaj Streçleme Makineleri Ziraat Odalarına Teslim Edildi


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 08 Ağustos 2021 11:53
Okunma Sayısı : 1300
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

DOKAP Destekli Silaj Streçleme Makineleri Ziraat Odalarına Teslim Edildi

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen Samsun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında alınan 3 silaj streçleme makinesi Havza'da düzenlenen törenle ziraat odalarına teslim edildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü binası yanında düzenlenen törenle silaj streçleme makineleri Havza, Bafra ve Ladik ziraat odalarına teslim edildi. Programda konuşan Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, uygulanan proje ve desteklerden ötürü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DOKAP yetkililerine teşekkür etti.

Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de tarımsal gelişimin önemine değinerek, "Bu gün burada teslim edilen makineler ile bölge tarımı daha güçlü hale gelecek. Bitkisel ve hayvansal üretimin artmasına yönelik her türlü çalışmayı önemsiyor ve destekliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ederim." dedi.

Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel ise teslim edilecek silaj paketleme makinelerinin hayırlı olmasını temenni ederek emeği geçenlere teşekkür etti.DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir ise bitkisel üretimde çeşitliliğin ve verimliliğin artırılmasına yönelik destekler verdiklerini söyledi.

Demir, 3 Ağustos tarihi itibarı ile DOKAP'ın görev süresinin 5 yıl daha uzatıldığına işaret ederek, "Bu süre içerisinde değerli kurumlarımız ve çiftçi örgütlerimiz ile birlikte üretimin artırılması ve çeşitlendirilmesi, kırsal gelir kaynaklarının güçlendirilmesi, katma değerli üretimin artırılması, ayrıca üreticilerimizin kırsaldan kente göçünün önüne geçmek için bitkisel, hayvancılık, sulama projelerine destek vermeye devam edeceğiz." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da ülkede devam eden orman yangınlarının biran evvel söndürülmesi temennisinde bulunarak, şunları kaydetti:"Samsun genelinde 390 bin büyükbaş ve 260 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Bunların toplam kaba yem ihtiyacına baktığımızda 1 milyon 250 bin ton kaba yeme ihtiyacımız var. Biz 160 bin dekar mera alanlarımız, 600 bin yem bitkisi ekilişlerimiz ile 500 bin ton üretimimiz ile kaba yem ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Hayvan beslemesinde yoğun olarak kullanılan mısır silajının yapımı ve sonrasında üreticilerimizin karşılaştıkları silajın çürümesi ve bozulması probleminin ortadan kaldırılması için Havza, Ladik ve Bafra ilçelerimiz ziraat odası başkanlıklarına DOKAP'ın yüzde 80 hibesi ile 3 adet kombine silaj streçleme makinesi alımı yapılarak, silajın çürümesi ve bozulmasının önüne geçilecektir. Bu sayede üretimi gerçekleştirilen mısır silajının yaklaşık yüzde 10'u bulan zayiatı engellenerek milli ekonomimize kazanç sağlanmış olacaktır."

İl Müdürü İbrahim SAĞLAM; “ 3 makine için 1 milyon 846 bin lira bütçe verildiğini belirterek, "Bunun yüzde 20’sini ziraat odalarımız, yüzde 80’inin ise DOKAP idaremiz karşılayacak. Sadece bu makineler ile ilgili değil DOKAP’tan en çok bölgede kaynak alan illerden bir tanesiyiz. Bu projedeki başarı DOKAP’ın bizlere bakış acısını da değiştirecektir. Ben odalarımıza bu konuda güveniyorum." dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar kombine silaj streçleme makinelerini incelediler.Program sonrası DOKAP tarafından desteklenen ve 2 milyon liraya mal olacak Havza Canlı Hayvan Pazarı modernizasyon çalışmalarını Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ile birlikte ziyaret eden DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgiler aldı.Törene, ziraat odası başkanları ,çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri katıldı.​




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş