BİRİLERİNİN ATIKLARI BİRİLERİNE RIZIK OLUYOR


Haber Kategorisi : Alaçam Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 12 Temmuz 2023 20:47
Okunma Sayısı : 652
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


BİRİLERİNİN ATIKLARI BİRİLERİNE RIZIK OLUYOR

         Halk pazarları kasaba ve şehirlerde belirli günlerde kurulan vatandaşların alışveriş yaptıkları alanlardır. Bu pazarlarda Köy ve mahallelerimizden vatandaşlar ürettikleri  ürünleri doğrudan tüketici vatandaşlara sattıkları gibi, İlçemizden ve diğer ilçelerden gelen esnafların ürünlerini sattıkları yerlerdir. Bu pazarlarda hayvansal ve bitkisel gıda ürünlerinden, temizlik malzemelerine,  Kap kacaktan, giyim ürünlerine, bakkaliye malzemelerinden, manav ürünlerine kadar.... çok değişik insanların ihtiyaçları olan ürünler satılır. sabahın erken saatlerinden itibaren esnaflar tezgahlarını kurarlar ve gün boyu ürünlerini satmak için vatandaşlara çağrıda bulunurlar.

       Akşama doğru vatandaşların pazaryerinden çekilmesinden sonra pazarcı esnafı da tezgahlarını toplayıp arabalarına yükleyip ayrılırlar. Onlar ayrıldıktan sonra geride poşet, kağıt, karton, meyve ve sebze çürükleri, kabukları gibi çeşitli atıklar kalır. Bu hiç de hoş olmayan ortama daha sonra geri dönüşüm malzemesi toplayan vatandaşlar gelir, kimi kağıt kartonları toplar, kimi plastik ve naylonları, hatta kimileri de besledikleri hayvanlara yedirmek için topladıklarını söyledikleri meyve sebze çürükleri ile kabuklarını toplarlar. en son olarak Belediye temizlik işleri ekipleri işe girişir bütün pazar yerini süpürüp çöp kamyonlarına yükleyerek işlerini tamamlarlar.

         Pazar yeri gezimi sırasında iki tekerlekli el arabasını kartonlarla doldurmuş bir gençle ayak üstü  sohbet ettik. Ailecek bu işi yaptıklarını dile getirdi. ''Hırsızlık yapmıyoruz, rızkımızı kağıt toplayarak kazanıyoruz'' dedi. Çok güzel bir cevaptı bu yaptığı işten utanmıyor, gocunmuyor, alnının teri ile çalışarak kağıt toplayarak yaşamlarını sürdürdüklerini dile getiriyor. Aslında kağıt toplayarak sadece kendi rızkını kazanmıyor bu toplanan kağıtlarla aynı zamanda ülkemiz ormanlarının daha az kesilmesinde de kakı sağlıyor. Bu sadece kağıtta değil tüm geri dönüşüme giden atıklarda ülke kaynaklarına katkı sağlanıyor...



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş