BİR KAFAYA BİR GÖZ YETER


Haber Kategorisi : Kendi Penceremden Gördüğüm
Yayınlanma Tarihi : 31 Ağustos 2022 12:30
Okunma Sayısı : 2009
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

BİR KAFAYA BİR GÖZ YETER


          Rahmetli Babam otuzlu yaşlara geldiğinde gözünde önce sis oluşur görme yetisi azalır birkaç zaman sonra sis göz bebeğinde beyaz bir perde olur gözü görme yetisini kaybeder. Halk arasında buna gözüne AK DÜŞMÜŞ derlerdi. Belli bir zaman bu şekilde idare etmiş çünkü 1960 yıllarda bırakın büyük ilçelerde il merkezinde bile bir adet göz doktoru varmış o da büyük şehirlerde. Tabi o yıllarda yine Devlet Hastanesinde Çalışan uzman doktorların dışarıda da muayenehaneleri varmış oralarda ilk muayeneler olur eğer hastaneye yatmak gerekirse o zaman sevk ederlermiş. Neyse doktora gidilmiş muayene olunmuş artık bilemiyorum o yıllardaki bilgi azlığımı dır, teknoloji yetersizliğimi dir doktordan Rahmetliye Ata sözü gibi bir cevap’’ BİR KAFAYA BİR GÖZ YETER’’ demiş sen diğer gözünle idare et.

        Tabiki yapacak bir şey yok rahmetli artık bu göz bir daha görmez deyip kaderine boyun eğip köyüne gelmiş. Tek gözle yaşamaya devam ederken 5-10 yıl sonra diğer göz de de sislenme başlamış yavaş yavaş görme yetisi azalmış.1980 yılların ortasıydı, Rahmetli Bir gün köyde yolda giderken Köyümüzden İl deki devlet hastanesinde hemşire olarak çalışan komşunun kızı rahmetliye, amca naber nasılsın demiş rahmetli iyiyim sağ olasın fakat ben seni tanıyamadım kızım sen kimlerdensin demiş. Komşunun kızı kendini tanıtınca kızım kusura bakma gözlerim iyice düştü seni iki metreden görüyorum ama tanıyamıyorum demiş. Amca neden bir göz doktoruna gelmiyorsun deyince rahmetli 25 yıl önceki olayı anlatmış, O da demiş amca artık bilgi ve teknik imkanlar çok arttı  yeni doktorlar geldi gel seni onlara muayene ettirelim bir de onlar baksın belki bir umut olur demiş ve doktorun ismini bir kağıda yazarak rahmetliye vermiş, ben de doktorla konuşur hastanede elimden ne gelirse yardımda bulunurum demiş. 

        Rahmetli ile birlikte adını aldığımız doktorun muayenehanesine gittik doktor hanım muayene etti çeşitli cihazlarla baktı amca sen ne zamandır bu durumdasın 25 yıldır, niye bir çaresine baktırmadın , Rahmetli olan biteni anlattı, Doktor hanım amca 25 yıl öncesi ile şimdiki durum bir değil bu gözü ameliyat edersek bu gözün çok iyi görür diğer gözüne gelince onu kapatacağız tamamen görmez duruma gelince o da ameliyat edilir dedi. Birkaç gün sonraya gün verdi gittik ameliyat yapıldı ve 25 yıldır görmeyen göz ilk günkü gibi görmeye başladı. 

      Günümüzde bilim teknoloji ve Doktor sayısı oldukça arttı artık büyük ilçelerde göz doktorları var çok kolaylıkla katarakt ameliyatlarını ve diğer ameliyatları yapıyorlar. Bir doktor yarım saatte bir hastayı günde 20 hastayı ameliyat ederek görme sağlığına kavuşturuyor. Hatta Afrika’da bile gönüllü kuruluşlar ve hayırseverlerin katkılarıyla oradaki insanlar görme yeteneklerine kavuşturuluyorlar.

      Bir kafaya bir göz belki yeter fakat onunda hep aynı kalacak diye bir garantisi yok, eğer bir göz yetseydi  Yaradan insana tek göz bahşederdi.

 

Eğitimci-Yazar-Editör: Salih Z. İLERİ

Whats App Haber-Bilgi hattı:05325084339

e-Posta:[email protected]



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş