AYINDERESİNİN MEMBA SUYU NEDEN BAFRA YA AKIYOR

..............


Haber Kategorisi : Köşe Yazıları
Yayınlanma Tarihi : 29 Ağustos 2021 16:32
Okunma Sayısı : 1668
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


AYINDERESİNİN MEBA SUYU NEDEN BAFRA YA AKIYOR

Alaçam’ın içme suyu yıllardır Fatih Mahallesi’ndeki taban sodaj sularından karşılanıyor.Taban suları deniz seviyesine yakın olduğu için kaynak sularına göre daha tuzludur.Alaçam’ın çoğu köylerinde yıllardır  ya su şebekesi yok yada şebekesi bulunan köylerde su sıkıntısı çekiliyor, hala Alaçam’ın en büyük Köylerine su şebekesi daha yeni yapılıyor.

Alaçam’ın en güzel kaynak suları Ayınderesi mevkiinde ve Dütmen dağı eteklerinde , Fırsat bulduğunda Alaçamlılar arabalarına binerek   Kızlana çıkarak pet şişelerle yayla suyu dedikleri memba suyu alırlar ve evlerinde içmek ve güzel çay demlemek için getirirler.

Geçmiş yıllarda bir belediye başkan adayı seçilirsem Alaçam’a Dürtmen’den kaynak suyu getireceğim demişti,fakat seçilemediği için bu icraatını yerine getirememiş, ondan sonra seçilen başkanlarda bu konuya el atmamış. Belki dağlardaki kaynak sularını getirebilseydik, başka il ve ilçelerden gelen hazır suları daha az tüketirdik.

İlçemizin en güzel kaynak sularından birisi de Alidede bölmesindeki Ayınderesi kaynak suyudur. Buradaki güzel su kaynağı Bafra’nın dikkatini çekmiş ve buradan kurulan boru ishale hattı ile yıllardır Bafra’ya taşınmaktadır. Tabi bu su Bafra’ya taşınırken kimler buna izin vermiş niye izin verilmiş bilemiyorum. Hatta suyu Bafra’ya taşımak için çok sayıda köy sınırları içinden geçmiş sadece iki mahalle bu sudan almış diğer mahallelerin ihtiyaçları yok muydu da almadılar veya alamadılar bilemiyorum.

Hatta bu Ayınderesi kaynağı ilçemizin Gökçeboğaz çayı ve Yenice çayınıda besleyen kaynak durumundaydı. Bu çaylarımız kaynaktan yeterli kadar beslenemediği için yaz başlamadan kuruyor kış mevsimine kadar yataklarında su akmıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Yenice çayının yukarı çığırında bir baraj yapılıp Alaçam ve Yakakent’in suyunun buradan karşılanacağı söyleniyordu. Hatta bu konuda belli fizibilite çalışmaları da yapılmıştı. Son günlerde Yenice çayı üzerinde yapılacak barajla ilgili konu unutulmuş durumda şimdi Ondokuzmayıs ilçesinde yapılan barajdan Alaçam ve Yakakent’e içme suyu verileceği söyleniyor.

Ne ilginç kendi çevrende bulunan kaynak suları değerlendirilemiyor, 50-60 km uzaklıktan gelecek suyla yaşayacağız.

Taşıma suyla değirmen döndüreceğiz, Buralarda da sular akacak biz bakacağız.

KALIN SAĞLICAKLA

Eğitimci-Yazar-Editör: Salih Z. İLERİ



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş