ALAÇAM VE YAKAKENT TE ÇİFTÇİLERE ZEYTİN FİDANI DAĞITILDI

................


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 09 Aralık 2020 03:00
Okunma Sayısı : 1625
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


   19 Mayıs, Alaçam, Bafra ve Yakakent ilçelerimizde Zeytin Fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.Samsun'da 2019'da 173 dekar alanda 77 ton sofralık zeytin üretimi gerçekleşmiş ve 31.sırada yer almıştır. Bu haliyle zeytincilik bilinen ancak unutulmaya yüz tutmuş bir tarım ürünü haline gelmiştir.

Gerçekleştirilecek olan proje ile 19 Mayıs, Alaçam, Bafra ve Yakakent İlçelerinde;

📌Tütün- buğday üretimi yapılması zor alanlarda,

📌Makinalı tarıma uygun olmayan arazilerde,

📌Ortalama buğday verimi düşük yerlerde,

Rakım, yağış ve iklim istekleri yönü ile ekonomik olarak zeytin üretimi yapılabilecektir.Bu proje ile şehir merkezlerine uzak alanlarda, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan üreticilerimize daha kazançlı alternatif üretim olarak zeytin yetiştiriciliğini teşvik etmek amaçlamaktadır.

Bu amaçla,

📌Üreticimizin kazancını artırmak,

📌Sulama imkânı olan taban suyu olmayan küçük alanlar ile zeytin tarımına uygun alanları bulunan küçük aile işletmelerine, en az 5 dekar olacak şekilde 10 üreticiye, 50 dekar alanda zeytin bahçesi tesisi kurulmuştur.

Toplamda 1.500 adet zeytin fidanı dağıtılmış olup 1.350 adet fidan Gemlik, 150 adet ise dölleyici olarak Ayvalık çeşidi dağıtılmıştır. Dağıtılan zeytin fidanları ile 7. yılda 150 dekar alandan 210 ton zeytin üretimi gerçekleştirilerek bugünkü rakamının 4 katı zeytin üretmiş olacaktır. 

Ayrıca kurulacak zeytinlikler; fidanlar ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelince izleme, takip ve eğitim desteği sağlanacaktır.

Doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olup, böylece bölge üreticisi zeytinciliğe özendirilerek, İlimiz Zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması hedeflenmiştir.




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş