ABD DE ENFLASYON YÜKSELİYORSA BİZDE DOLAR NEDEN ÇILDIRDI


Haber Kategorisi : Köşe Yazıları
Yayınlanma Tarihi : 11 Kasım 2021 10:41
Okunma Sayısı : 1517
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


ABD DE ENFLASYON YÜKSELİYORSA BİZDE DOLAR NEDEN ÇILDIRDI

 

Ekonomi ile ilgili haberlere baktığımızda hiç hoş olmayan haberler alıyoruz. Televizyonların alt kısmında sürekli olarak, borsa, dolar, Euro, altın vb ekonomik birimlerin durumu gösteren bilgiler görüyoruz, bu bilgiler genelde hep yükselim eğiliminde oluyor. Tabi ki dolar, Euro yükselirken hangi ürünler zam gelecek onun hesabını yapıyoruz.

1980 ler den sonra serbest ekonomi modeline geçerken zamanın başbakanı artık her isteyen vatandaş serbestçe dolar mark gibi yabancı paraları alıp satabilecek cebinde taşıyabilecek demişti. Çünkü o tarihten önce böyle bir durum söz konusu değildi.

Ülkemizde enflasyonun yüksek olması vatandaşları parasının değeri düşmesin diye yabancı paralara yöneltmişti. Hatta dostlar arasında borç para alış verişi dolar-mark üzerinden yapılmaya başladı.

Serbest ekonomi belki güzeldir fakat ekonomisi güçlü olan ülkeler için. Eğer ekonomik dengeleriniz iyi değilse dış müdahalelere karşı pek güçlü olamıyorsunuz. Ya da sizin ülkenizin ekonomisini zayıflatmak isteyen, sizin ülkenizin istikrarını bozmak isteyen görünüşte dost fakat geri planda sizi yıkmak yok etmek isteyen ülkeler için tam bir ekonomik savaş hedefi durumundasınız.

ABD de enflasyon tahmini artmış bizde dolar altın fiyatları fırladı, bize ne ABD nin enflasyonundan, bizde enflasyon onlardakinin kat kat fazlası olduğunda onlar etkileniyor mu hayır, demek ki serbest ekonomi modeli ekonomik olarak kalkınmış ülkeler için iyi bizim ekonomimiz daha o seviyeye gelmemiş. Sadece bu durum sadece ABD de enflasyon artması ile ilgili değil. Başta ABD olmak üzere batılı devletlerin ülkemizdeki siyasi gerginliklerin arması, ekonomik olarak ülkemizin zayıflaması, Cumhuriyetimizin 100. Yılında ülkemizi daha güçsüz, başarısız ve kendi istedikleri gibi yönlendirebilecekleri bir ülke durumuna getirmeye çalışmalarının bir parçasıdır.

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar doğal olarak satın aldığımız ürünlere de zam olarak yansımaktadır. Son günlerde en fazla artışların olduğu sektörlerin başında akaryakıt ürünlerinde oldu genel olarak mazota, benzine, Lpg ye gelen zamlar bir gün önceden basına açıklanırken ilçemizde de bayisi bulunan bir akaryakıt firmasının çaktırmadan pompa fiyatlarına 1 kuruş,2 kuruş, 3 kuruş zam yaptığını tabelasından görüyoruz. Bu yasal bir durum mu bilemiyoruz ama bu da özelleştirmenin ülkemize gelen yabancı sermayenin acı sonuçlarından olsa gerek.

 

 

Eğitimci-Yazar-Editör: Salih Z. İLERİ

e-Posta:[email protected]


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş